Ervaring voor het leven

Sven Rutten - secretaris Scouting Gregor Boskamp Kerkrade

Scouting saai en voor nerds? In-te-gen-deel! Vlotten bouwen en knopen leggen? Ja, ook! Maar het is ook koken, knutselen, theater en avonturen beleven tijdens zomerkamp. Of je nu 5 of 43 bent, of je tot de Welpen, Bevers, Scouts, Explorers, de Roverscouts of de Stam behoort, scouting is uitdagend voor iedereen. Maar pas op: eenmaal besmet met het scoutingvirus? Dan kom je er niet meer vanaf!

We zijn op bezoek bij Sven Rutten, secretaris van Scouting Gregor Brokamp in Kerkrade. Een trotse secretaris, want ‘zijn’ vereniging is met 137 leden één van de grotere verenigingen in de regio én telt de meeste jeugdleden: 94 kinderen.”Scouting is laagdrempelig”, licht Sven de populariteit van scouting toe. “Elke week krijgen de jongens en de meiden afwisselende activiteiten die hen uitdagen, die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, zorgen voor elkaar en respect tonen naar jezelf, naar elkaar en naar de wereld om je heen. Elkaar helpen en je veilig voelen om een klein beetje je grens te verleggen. Dat zijn belangrijke waarden binnen scouting én van zeer grote waarde voor de rest van je leven. 

Bij de scouting is iedereen gelijk en gaat het niet om het behalen van goede cijfers. Wij vragen iets anders van de kinderen als op school. Bij ons krijgt iedereen de kans zijn kwaliteiten te laten zien en daardoor de erkenning te krijgen die ieder kind verdient. Misschien is spelling niet je beste vak, maar kook je wel de sterren van de hemel in onze keuken. Is rekenen niet jouw ding? Kijk dan maar eens naar het prachtige decor dat je schilderde voor onze bonte avond! Elk kind heeft unieke talenten en kwaliteiten. Die komen hier naar voren en zo krijgt elk kind die oh zo belangrijke eigenwaarde. Bij scouting is iedereen gelijk.

Het ‘gelijkheidsbeginsel’ wordt nog eens onderstreept door de ‘scoutfit’: het tenue dat élke scout draagt. Een speelhemd waarin je lekker kunt ravotten, dat vies mag worden en dat zegt: ‘jij hoort bij de club, jij bent één van ons’. We vinden het belangrijk dat scouting toegankelijk is voor elk kind. Om die reden houden we de kosten zo laag mogelijk. Toch is het voor sommige gezinnen lastig het bedrag voor het tenue, de das, de insignes en de contributie te missen. In die gevallen doen wij een beroep op Stichting Leergeld Parkstad.

Stichting Leergeld Parkstad opent létterlijk de deur naar scouting, maar ook naar persoonlijke groei, naar het ontdekken van talenten, naar respect en begrip voor wie dan ook. rijk, arm, wit, zwart, geel, groen, rood, dik of dun. Er worden herinneringen gemaakt en er ontstaan vriendschappen voor het leven. Dat is met geen goud te betalen. Dat verdient elk kind.”